Gewoon elfenbankje (Trametes versicolor) – Tonderzwammen

voorjaar 2017 camera foto's 103

Gewoon Elfenbankje, foto door Laura Grace Thostrup, maart 2017, bosjes aan Scheveningse weg, Den Haag.

Lieve Lezer,

Vandaag begin ik met een nieuwe categorie op mijn blog: Biologie! Ik ga het in deze categorie in het Nederlands hebben over van alles wat ik in de natuur aantref en heb vastgelegd.  Van “doodnormale” planten en dieren, tot zeldzame en prachtige planten dieren. Op deze manier probeer ik de natuur van Nederland beter te leren kennen en meer soorten planten en dieren bij naam te kennen.

Het Gewone Elfenbankje (Trametes versicolor) is een paddenstoel en behoort tot de Tonderzwammen. Hij groeit het hele jaar door en is veel voorkomend. Voornamelijk is deze prachtige paddenstoel te vinden in loofbossen op dode stronken en takken, af en toe ook op levende bomen wanneer de bast is beschadigd of er een tak is afgezaagd. Ze groeien aan één zijde van een tak of stronk in groepen, zo ook boven op de afbeelding te zien. Het Gewone Elfenbankje dient niet alleen als bankje voor magische wezens, maar helpt ook met het afbreken van bladeren en hout in het bos.

Het Gewone Elfenbankje komt in verschillende kleuren voor zoals wit, beige, okergeel, (rood)bruin, grijs, blauw of zwartachtig, de buitenrand is wit. De hoeden zijn tussen de 3 en 8 cm groot en meestal niet dikker dan 2 mm dik. De soortnaam versicolor betekent dan ook “veelkleurig” en Trametes betekent “de dunne”, heel toepasselijk bij de zwam. Het hoedvlees is dun, leerachtig en taai van structuur. Het hoedoppervlak is deels bedekt met fluweelzachte haren. De hoedrand is golvend, enigszins ingekerfd en scherp. De onderzijde van de paddenstoel is licht van kleur (witachtig) en voorzien van kleine poriën (3 tot 5 per mm). Binnen aangetaste boomstronken kunnen mycelia van het elfenbankje die tot verschillende individuen behoren grenszones vormen, dat wil zeggen, zulke mycelia komen niet te dicht in elkaars buurt en grenzen zich tegen elkaar af. Vruchtlichamen van het Gewone Elfenbankje worden gegeten door rupsen van het oranjebruin kroeskopje Nemaxera betulinella (een motvlinder) en door maden van de breedvoetvlieg Polyporivora picta

Elfenbankjes zijn voor mensen oneetbaar, wel wordt deze schimmel in de biotechnologie veel gebruikt voor de productie van laccase, een lignine-afbrekend product dat vaak in de papierindustrie gebruikt wordt als bleekmiddel. Ook bevat het mycelium van het Gewoon elfenbankje (Yun Zhi of Kawaratake) Krestin, een bij de behandeling van kanker van het spijsverteringskanaal, borstkanker en longkanker toegepaste polysaccharide (antioxidant).

Een hele mooie schimmel met bijzondere functies en eigenschappen. Zo zie je maar, deze veelvoorkomende zwam is specialer dan ik eerder had gedacht, wat een geweldige schimmel!

Bedankt voor het lezen. < 3

Veel liefs, Laura Grace

Bronnen:

http://www.zwammeninzuidhorn.nl/Gewoon%2520elfenbankje.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewoon_elfenbankje

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&id=963

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s